Odpady można kompostować na różne sposoby:
- tworząc wolnostojące pryzmy kompostowe, optymalne wymiary pryzmy to: szerokość 80-150 cm, wysokość 80-130 cm,
- w kompostowniku wykonanym z desek, żerdzi, siatki drucianej, perforowanych beczek itp., lub
- w zakupionych w sklepie specjalnych pojemnikach do kompostowania.
Co można kompostować:
- resztki roślinne, gałązki żywopłotów (cieńsze od 2 cm)
- liście
- skoszona trawa (w cienkich warstwach)
- resztki owoców i warzyw
- nadziemne części chwastów
- niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.)
- ziemia z doniczek i skrzynek
- rozgniecione skorupki z jaj
- fusy z kawy i herbaty
- przekwitnięte kwiaty
- małe ilości skórek z cytrusów (dobrze umytych)
- słoma i siano.
Uwaga! Do kompostowania nie nadają się:
- resztki mięsa, kości, ości
- kolorowo zadrukowany papier
- stary papier (gazety i kartony)
- resztki roślinne zawierające środki konserwujące, rosnące przy drodze
- duże ilości chwastów z nasionami i chorych roślin
Przystępując do utworzenia kompostownika przydomowego, należy mieć na uwadze również kwestie prawne. Wymagania techniczne budowy kompostowników określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U.2019, poz. 1065 z późn. zm.).
Należy również zaznaczyć, że kompostownik lub pryzma kompostowa nie może stwarzać uciążliwości (tzw. immisji uregulowanych w art. 144 kodeksu cywilnego) dla sąsiadów.
Zachęcamy zatem wszystkich właścicieli nieruchomości, którzy mają taką możliwość, do założenia kompostownika przydomowego. Kompostowanie jest naturalną metodą unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów pochodzenia organicznego. W efekcie powstaje stabilna substancja próchnicza, która może być stosowana jako nawóz organiczny. Bioodpady stanowią ok. 70% naszych domowych śmieci. Poprzez kompostowanie możemy zmniejszyć o 30-50% ogólnej ilości odpadów kierowanych na składowiska.